Geschiedenis Dedemsvaria

Sinds 1971 wordt de Dedemsvaria georganiseerd, de traditie van feest in Dedemsvaart is echter al veel ouder. Al voor de tweede wereld oorlog kende Dedemsvaart het jaarlijkse zomerfeest. In 1971 hebben VVV Het Reestdal en de Dedemsvaartse Middenstand Centrale (DMC) de handen in één geslagen en de eerste Dedemsvaria georganiseerd. Met als motto: Voor en Door Dedemsvaart. Anno 2018 is aan dat motto niets veranderd.

De Dedemsvaria begon als promotie voor de lokale ondernemers en als vakantie-alternatief. Door de jaren heen is de Dedemsvaria uitgegroeid tot een vaste waarde in vele vakanties.  
 
Wat veel mensen niet weten, de geschiedenis van de Dedemsvaria gaat terug naar voor de tweede wereldoorlog. Nut & Genoegen organiseerde toen al evenementen. Er is nog maar weinig bekend van deze traditie. Dokter Brambergen was altijd één van de publiekstrekkers met zijn goochelact. 
 
Er zijn een aantal vaste onderdelen, het uitbrengen van de Dedemsvaria krant is daar één van. Op de foto de allereerst Dedemsvaria krant.
 
Vanaf 2013 is de column een vast onderdeel van de krant. Een inwoner van Dedemsvaart krijgt de vrije hand om zijn/haar belevenissen, gedachte of mening over de Dedemsvaria te geven. De volgende personen hebben reeds een column geschreven
 
2013- Jeffrey Zwiers
2014- Hans Heering
2015- Alle Jan Pijlman
2016- Marijke de Vries
2017- Ellen van Eijk- Uithof
 
Terug lezen kan via deze link
 


De belangrijkste programma onderdelen zijn de waterspelen, de braderie, de kermis, het spuitvoetbal, de autorodeo en de kinderdag.

Dedemsvaria Lied
De Dedemsvaarsters Roel de Lange (ook in Duo De Voarste Boys) en Gerry Schonewille (ook in Gerry & Diana) namen in 1979 als de Tijdbrekers het Dedemsvaria lied op. Dit leid is tijdens de Dedemsvaria nog elke dag te horen. Oud bestuurslid Jan Bredenoort schreef nog mee aan de tekst. Wil je hem instuderen hier onder de tekst:
 
De eerste week van augustus is er feest in Dedemsvaart, jong en oud trekken er op uit, hebben geld bij één gespaard. Van heinde en ver komt met dan naar hier en maken in Dedemsvaart veel plezier.Varia Varia Dedemsvaria, Varia.

Festiviteiten van A tot Z in de Varia. Iedereen heeft de grootste pret het is Varia. Vijf dagen is het hier groots feest zoals het elders nooit is geweest. Varia Varia Dedemsvaria, Varia.

Opa wil net als vroegere dagen de zweefmolen in Oma zei je moet mij niet vragen in zon bakkie kom ik er niet in. In de wielerronde had Kees een strop want Jan zijn tomaat trof hem recht voor zijn kop. Varia Varia Dedemsvaria, Varia.

De Rozenkoningin met twee hofdame het is Varia, lopen dagelijks door de straten het is Varia. Is men dan ergens een spel aan het doen, de winnaar beloont ze dan met een zoen. Varia Varia Dedemsvaria, Varia.

Op het marktplein is het kermis Varia. In de straten staan leuke kraampjes het is Varia. Baron van Dedem blaast er op los zijn standbeeld staat aan de Markt heel trots. Varia Varia Dedemsvaria, Varia.

Varia Varia Dedemsvaria, Varia.

 
In 2011 nam toenmalig bestuurslid Wouter de Vries een nieuw lied op, Dan Ben Je Erbij. Dit was ter ere van het 40 jarig bestaan van de Dedemsvaria. Het lied werd gezongen door de Hardenbergse Joyce. 
 
 
 
Wouter de Vries maakte in de jaren 80 nog furore als Barry Springfield. Zijn hit Don't let your head hang down, is hier onder te beluister
en. 
 
 
In 2016 vond DJ Peter Schipper het tijd voor een update van het Varia lied. Hij maakte er een eigentijds versie van.
 
 
Alvast in de stemming komen? bekijk de aftermovie van Dedemsvaria 2016
 
 

Categorieën

Share |